SVT bör be Fredrik Ahl om ursäkt

 
Nyhetsuppläsaren Fredrik Ahl är inte medveten om att det han säger sänds ut i kanal 999. I hans värld pratar han för sig själv och en kameraman eller två. Han fjantar sig på ren svenska. Men någon i kontrollrummet har kommit åt en knapp:
 
”Människor som flyr till Sverige har aldrig varit så välutbildade som nu, enligt en granskning som SVT gjort. De som kommer är ofta färdigutbildade ingenjörer, läkare och kebabtekniker”.
 
Detta säger han med en röst som liknar Gardells mest tillgjorda.
 
Aftonbladet ställer frågan om han inte ska få sparken. Det är så befängt. Det han säger tangerar satir som vi sett sen Mosebacke Monarkis dagar. I sitt sammanhang är det otroligt tydligt att han i sin förberedelse inför den riktiga sändningen driver med varenda nyhet, gör satir av sin annars seriösa roll som nyhetsuppläsare för SVT Sörmland. Ansvarig utgivare säger nu att de ska analysera det inträffade och överväga hans anställning.
 
Det är SVT som gjort bort sig. Om de råkar sända live från fikarummet är det inte diskussionerna runt borden som är problemet, utan det faktum att de publicerar det i fel kontext. I Fredrik Ahls kontext är han i badrummet framför spegeln och i ett humorprogram hade hans jargong passerat som någonting roligt. Stereotypa bilder används hela tiden inom humor. Det Fredrik Ahl säger är inte rasism i en humorkontext. Detta borde SVT förstå och dels be honom om ursäkt för att de strulat med tekniken och på så vis åsamkat den här debatten, men också i efterhand för att man direkt sållat sig till högaffel-mobben och inte stått bakom sin kollega.
 
Aftonbladets artikel: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article20907191.ab
 
Nyheter24 tog upp denna artikel: http://nyheter24.se/debatt/800038-fredrik-ahl-ar-inte-boven-har-svt-borde-be-honom-om-ursakt
 
 
Allmänt | |
Upp