Väsktanten och varför statyn är olämplig

Jag håller inte med om vad du säger, men jag är beredd att gå i döden för din rätt att säga det. En princip formulerad av författaren Evelyn Beatrice Hall som går stick stäv med statyn ”väsktanten”.
Statyn visar hur en tillsynes äldre kvinna slår sin väska emot en nazist. Den var tänkt att symbolisera civilkuraget som utspelade sig i samband med nazistdemonstrationen på Stortorget i Växjö 1985. Nordiska rikspartiet hade demonstrationstillstånd, men fick fly när horder av motdemonstranter samlades och fördrev dem med bl.a. äggkastning.
 
Jag tycker man misstolkat och förvrängt begreppet civilkurage.
Att ha mod att stå upp för en åsikt är civilkurage. Men i tolkningen ligger även ”trots vetskap om öppet eller latent motstånd från omgivningen”. I det här fallet bestod omgivningen av 1000 motdemonstranter, jagandes 20 flyende nazister. Civilkuraget ligger i den meningen hos nazisterna som trots motstånd från omgivningen vågade stå upp för sin tro. Statyn kan därför, med den tolkningen, ses som en nazisthyllning snarare än en hyllning av vad man menar är ”väsktantens” civilkurage.

I debatten har militanta antirasister tunnelseende. I demokratins fri- och rättigheter ingår inte att med våld och kravaller likt de i Växjö 1985 fördriva meningsmotståndare med tillståndsgiven demonstration. Nazisterna i Nordiska rikspartiet hade grundlagsskyddad rätt att befinna sig där och öppet uttrycka sin åsikt. Hur mycket man än ogillar en åsikt kan den inte förtryckas till fördel för en annan. Demokratin måste vara konsekvent. Om det en dag inte tillåts, eller går, att uttrycka vissa åsikter blir det ett väldigt obehagligt samhälle som vi sett många prov på i historien; Sovjetunionen, Nazistyskland, Nordkorea.

En annan aspekt är frågan om vem ”väsktanten” egentligen var. Hon hette Danuta Danielsson, född i Polen. Många har med hänsyn till att hon betraktats som pensionär dragit slutsatsen att hon troligen är krigsflykting som nu slåss emot den ideologi som tidigare förtryckt henne. Men det har visat sig att hon vid tiden var 38 år och med andra ord född flera år efter krigsslutet.

Att försvara människors rätt att uttrycka en åsikt betyder inte att man står bakom åsikten i sig. Det är bara en logisk följd av att man säger sig stå bakom yttrandefrihet och rätten att demonstrera. Demokratins grundprinciper måste försvaras till varje pris annars är den ingenting värd. Kultur- och fritidsnämnden i Växjö har i dagarna beslutat att inte uppföra statyn, mycket med anledning av att Danuta Danielssons anhöriga protesterat. Andra kommuner står nu i kö för att låta uppföra den. Jag hoppas att de tänker om.
Allmänt | |
Upp